2009. november 20., péntek

Az üldöző (The Chaser - Chugyeogja - 2008)




Elsőfilmes rendezőként az embernek sehol sincs könnyű dolga, főleg ha egy valós eseményt dolgoz fel a filmjében. Még ha ez sikerül is, kevés példa van, hogy az hazájában év legsikeresebb filmje legyen, és az adott ország klasszikusaival emlegessék egy lapon. Az üldöző rendezője, Na Hong-jin azonban ezt a bravúrt is bemutatta.

A film főszereplője Jung-ho, volt rendőrnyomozó, jelenleg strici. Üzlete azonban egyre rosszabbul megy, mivel a lányok sorra tűnnek el. Kénytelen elküldeni az egyik influenzás pillangót, de ő sem ad magáról hírt. A férfi gyanakodni kezd, és rájön, hogy mindegyik eltűnt lány ugyanahhoz az ügyfélhez ment. Kiderül, hogy a lányok már mind halottak, és az ügyfél sorozatgyilkos. Jung-ho megtalálja és üldözőbe veszi a gyilkost, és a rendőrség segítségével el is fogják. Azonban nincs elég bizonyíték ellene, mivel nem találták meg egy lány testét sem. A verekedő strici maga kezd el nyomozni, hogy megtalálja a talán még életben lévő nőt, és bebizonyítsa a férfi bűnösségét, még mielőtt a rendőrség kiengedi.



Az üldöző nem azért izgalmas, mert a bűnöst együtt keressük a rendőrökkel, hogy a kis nyomokból hogyan jutunk el a gyilkosig, hiszen a film elején bemutatott brutális jelenetekben megfigyelhetjük, a sorozatgyilkos milyen kéjjel kínozza és végzi ki áldozatait. A feszültség abból ered, hogy mi és Jung-ho is tudja, ki tette, de a bizonyításhoz meg kell találni a lányt. A rendőrség eközben nem foglalkozik az üggyel, nem érdekli őket a bizonyítékok felkutatása, volt társuk elméletében sem hisznek. A film erős kritikája a rendőrökkel szemben nem alaptalan, hiszen a történet valós eseményeken alapul, és a zsaruk tétlensége miatt halt meg több nő.



A történet végéig még jó néhányszor fordul a cselekmény, és bár néha ezek már túlzásnak tűnnek, mégis fenntartják a figyelmet, ami egy thrillerben elengedhetetlen. A film képileg hozza a koreai filmekre jellemző profizmust, ugyanakkor nagyon hangulatos a színhasználat, az éjszakai eső áztatta filmvégi jelenetek pedig még sokáig az ember fejében maradnak.


Az üldöző nem véletlenül lett sikerfilm hazájában: A halál jele óta nem készült ilyen izgalmakban bővelkedő, borzongató képekben és hangulatban tobzódó krimi/thriller, mely próbálja kerülni a sablonokat, és nyers brutalitásában jó párszor még egy horrorfilmet is megszégyenít.
Nem teljesen újszerű, de nagyon jól összerakott film ez, mely a legszínvonalasabb módon képes borzongatni.

verdeleth

4 megjegyzés: