2009. november 2., hétfő





Félek a sötétben

A félek a sötétben egy francia illusztrátorok összefogásával készített fekete-fehér animációs film. A francia Canal+ tévécsatorna művészeti igazgatója Etienne Robial volt az, aki neves illusztrátorokat kért meg arra, hogy rajzolják le saját félelmeiket. A 80 perces film rajzait hat neves szakember készítette, köztük az ironikus és szürrealista humoráról ismert Blutch és Richard McGuire, a The New Yorker rajzolója. A narrátorok között van Nicole Garcia és Guillaume Depardieu is.

A film négy nagy önálló történetből áll amiket egy ötödik köt össze szakít félbe. Mindezek mellett az összekötő részekben velős önvallomások hangzanak el. A film folyamatos borzongásban tartja a nézőt, de ez olyakor átvált undorba (pl. mikor a srác rovarok gazdatestévé válik) vagy félelembe (félelmetes kutyás pasas kutyákkal marcangoltat szét embereket). Minden történet más-más technikával készült, így nem válik unalmassá, sőt ez tagolja is a filmet a történetek mentén. A film az ürességtől, az ego eltűnésétől, a mástól, a másiktól, a másféle jövőtől való félelemről, szorongásról szól. A történetek az álmokat mesélik el, de nem lehet egyértelműen eldönteni h amit látunk az álom e vagy valóság.

Tanulság: Ha a csajod egy hatalmas furcsa sebbel a karján ébred, miközben te elvesztettél egy furcsa rovart, ami hangokat ad ki az ágyad alatt, jobb ha kidobod, mielőtt gazdatestként végzed.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése