2009. november 11., szerda

A jelölt (Kandidaten - 2008)



Teljesen véletlenül akadtam Nikolaj Lie Kaas legújabb filmjére. Ő az egyik legfoglalkoztatottabb színész a dán filmiparban Urlich Thomsen és Mads Mikkelsen mellett, és a legtöbbet Anders Thomas Jensen (Ádám almái, Zöld hentesek) és Susanne Bier (Testvéred feleségét...) filmjeiben szerepelt.
A jelölt azonban nem dráma vagy groteszk vígjáték, inkább a krimi/thriller műfajába tartozik.

Jonas fiatal, sikeres ügyvéd, és irigylendő életét csak egyvalami árnyékolja be: egy 1 évvel ezelőtti autóbaleset, mely apja halálát okozta. Egy átmulatott éjszaka után egy zsarolási ügybe keveredik, ahol nemcsak házassága de saját élete is veszélybe kerül. Sodródik a eseményekkel, melyek egyre szövevényesebbek és melyek az apa halálával hozhatók kapcsolatba.

A filmben visszaköszön a már jól ismert hőstípus, aki egyedül indul el az egyre fenyegetőbb világ ellen, melyben senki sem az, akinek látszik. Az akár sablonosnak mondható keretet ellensúlyozza a jól felépített forgatókönyv, a fordulatos cselekmény, és a szokásosan 10 pontos színészi játék (Klass most egyedül viszi a hátán az egész produkciót, tökéletesen). Bár az erkölcsi mondanivaló a végén talán túl egyértelműen van tálalva, összességében egy nem túl eredeti de annál profibb és élvezhetőbb thriller a jelölt, melyben még a noir elemei is sokszor felfedezhetők.

verdeleth

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése