2009. november 1., vasárnap

Mennyei teremtmények (1994)


Ha már a District 9 kapcsán szóbakerült Peter Jackson neve (és Kate Winsleté is a Felolvasó kapcsán), eszembe jutott az említett úriember egyik korai filmje. Két híresebb horror-vígjáték (Bad Taste és a Hullajó) után készítette el az 1994-es Mennyei teremtményeket. A film átmenetnek tekinthető az említett horrorvonal, és a nagyon látványos produkciók (Gyűrűk ura, King Kong) között.


A film igaz történet alapján készült. Egy új-zélandi városban élő két fiatal lány átlagos emberi szemmel már-már betegesen mély barátságát és ennek következményeit követhetjük végig.
Az 1950-es évek szigorúan keresztény-konzervatív légkörében ismerkedik meg a rosszul öltözött, kicsit duci Pauline (Melanie Lynskey), és az értelmiségi és gazdag családból származó Juliet (Kate Winslet). Kettejük gyors és néha már őrültnek tűnő barátsága azonban egyre jobban rosszallást vált ki a két családból, hiszen a kívülállók számára bensőséges kapcsolatuk homoszexuálisnak tűnik, és tanulmányi eredményeik is leromlanak, hiszen egész nap csak közös fantáziaregényük részletein gondolkoznak, tervezik az utat Amerikába. A lányok saját világukban élnek, környezetük nem érdekli, és szembeszállnak azzal, akik céljaik útjában áll. Még ha a legszörnyűbb eszközökhöz is kell folyamodni.


A film nagy erőssége, hogy nem akar ítéletet hozni a főszereplők fölött: nem kárhoztatja a két lányt szörnyű tettükért, de nem is menti fel őket. Környezetükkel már nem ilyen kegyes: jól bemutatja a vaskalapos felnőtt társadalom képmutató és hazug voltát, a beteges féltés értelmetlenségét és az emberi elme szabadságának lerombolását.

A film sokrétű tartalmát hasonlóan változatos forma kíséri: a rengeteg fantáziakép, a furcsa imbolygó-hullámzó kameramozgások, és az arcok szokatlan már-már groteszk beállításai egy profi és egyszersmind kísérletező, de a kaotikusságot elkerülő rendezőre vall.

Aki kíváncsi, mit csinált Jackson a véres hullák és Frodó között, és érdekli, milyen volt Winslet első filmszerepében, annak melegen ajánlott a Mennyei teremtmények. Aki pedig egy jó filmet akar nézni, annak kötelező.

verdeleth

4 megjegyzés:

  1. hűű, ha viszek dvd-t, kiírod nekem a filmeket?? eddig mind jöhet:)

    VálaszTörlés
  2. Mostanában nem tudok dvd-t írni különböző problémák miatt, lehet hogy pendrive egyszerűbb lenne De ha nagyon akarod, meg tudom oldani

    VálaszTörlés
  3. Habzsol,jó lesz neked is pendriveon? Mert ha kölcsönadom, nem tudom átmásolni annak, aki még kéri

    VálaszTörlés