2009. november 15., vasárnap

Tényleg para!


Így rögtön az elején leszögezem, hogy csak amiatt tudnám pontosan elmesélni, hogy mi is a film cselekménye, mert nem túl bonyolult, és nem azért, mert minden pillanatát láttam. Lehet, hogy csak én vagyok ilyen beszari (bár talán mégsem, mert négyen néztük és mindenki csak fél szemmel :) ) vagy tényleg a film volt hatásos, minden esetre egy horror film esetében talán nem is olyan rossz indítás ez.

Az örök klasszikussá avanzsált 1998-as Ideglelés óta, már többször is találkozhattunk a dokumentumfilmnek álcázott horrorokkal. Szerencsére azonban ezeket a filmeket rendre más stílusban forgatják, értem ezalatt azt, hogy nem az Ideglelést másolják, hanem például a [Rec] a zombi horror alműfajában mutatott újat. A Paranormal Activity sem az első, korszakalkotó darab a műfajban, de Oren Peli jól érezte meg, hogy lehetne valami újat letenni ezzel a megoldással a kísértet históriás horrorok asztalára is. Mindenesetre biztosra ment és nem tette fel a filmjére az egész vagyonát, - ennek köszönhetően szintén az Ideglelés nyomdokain haladva - ez a film is bekerül majd mindenidők legjövedelmezőbb alkotásainak elitjébe.

A film története végtelenül egyszerű, Katie és Micah fiatal szerelmesek, frissen összebútoroztak. Katie azonban pár hét eltelte után bevallja kedvesének, hogy furcsa dolgokat tapasztalt éjszakánként, meg azt is, hogy igazából ez nem szokatlan, mert már kislánykora óta követi egy szellem. Micah vásárol gyorsan egy spéci kamerát, hogy megörökítse az éjszakákat és ha már megvan, akkor a nappalokat is, így e kamera felvételein mi is nyomon követhetjük a mindennapjaikat. És hát valljuk be az éjszakáik nem a békés alvásról szólnak... A film során gyakorlatilag nem látunk semmit, nincsen trancsir, patak vér, de több jelenetben még csak hangos zajok sem. Viszont végig ott van a feszültség és az igazi para, az amelyik az idegeket a végére teljesen kisimítja. A slaser szerelmeseinek tehát nem ajánlott. Viszont, aki az igazi rettegésre vágyik meg, hogy villany nélkül még a wc-re se merjen kimenni, az mindenképpen nézze meg. Apropó villany, a film formája ugyan szokatlan és friss erőt ad, de azért természetesen vannak a filmben szokásosnak mondható hibák, mint például, hogy szinte sosem kapcsolják fel a villanyt, amikor minden normális ember ezzel indítana, ha egy szellem futkos a szobájában, meg hogy a legnagyobb beszarás közepette is sikerül a srácnak élvezhető felvételeket készítenie. De mindezeket remekül ellensúlyozza a két színész élethű játéka, a szűk belsőtér és az egyszerű házi kamera realisztikus hatása.

A 2000-es éveket uraló esztelen slasher-remake hullám közepette, felüdülés! olyan horrort nézni, amiben csak a feszültség, a hangulat és a kiszámíthatatlanság képes arra, hogy ne aludjunk nyugodtan az elkövetkező éjszakákon. A Paranormal activity pont ez a film, az igazi nagybetűs HORROR. Csak erős idegzetűeknek!

No meg mondjuk a trailere is megérne egy misét!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése